Historialliset suojelukohteet

Elokuvateatteri Bio Huvimylly

Liikemies Kalle Siponen perusti elokuvateatterin Raaheen vuonna 1923. Teatteri sai nimekseen Huvimylly, koska näytännöt olivat iloisia ja kauan odotettuja tapahtumia.
sijainti

Elokuvateatteriksi suunnitellun Bio Huvimyllyn rakennustyöt aloitettiin vuonna 1936. Rakennus valmistui keväällä 1937. Se noudattelee malliltaan 1930-luvulla maaseudulle Kino-lehdessä suositeltua elokuvateatterityyppiä. Rakennus on säilynyt lähes alkuperäisen näköisenä. Sen omistaa yksityinen henkilö. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen suojelupäätös koskee rakennuksen ulkoasua ja sisätiloja kiinteine sisustuksineen.

Lisätietoja:

Elokuvatarjontaa:
Bio Huvimylly


Hedbergin syntymäkoti

Fredrik Gabriel Hedberg syntyi 15.7.1811 Saloisissa, jossa hänen isänsä toimi nimismiehenä. Hänet vihittiin papiksi vuonna 1834. Hedberg oli perustamassa vuonna 1873 herätysliikettä, joka toimii nimellä Suomen Luterilainen evankeliumiyhdistys. Hedbergin syntymäkodin pihapiirissä järjestetään lähes vuosittain heinäkuussa muistojuhla. Talo on yksityisomistuksessa.


Leufstadiuksen talo

Talon Rantakadun puoleinen siipi on rakennettu vuonna 1804. Ns. pakarituvassa toimi Johan Leufstadiuksen tupakkatehdas 1800-luvulla. Johan Leufstadius nuorempi lahjoitti Raahen museolle sukelluspuvun ja muitakin esineitä. Talossa toimi vuosikymmenet vanhainkoti. Talo on suojeltu ja se on yksityisomistuksessa. Leufstadiuksen pihassa esitetään yksi draamakierroksen pienoisnäytelmistä.
sijainti

Lisätietotoja: 
Raahen matkailuoppaiden kotisivulla tarinoita aiheesta:
Parasta Virginian tupakkaa


Pramilan torppa

Yksi Raahen historiallisista suojelukohteista on Jokelankylässä sjaitseva Pramilan torppa. Rakennus vanhoine riihineen ja savusaunoineen seisoo paikassa, jota ennen kutsuttiin yleisesti ”Johonan korveksi”. Torppa on säilyttänyt vanhan perinteisen ulkomuotonsa ja harvinaisuutena siinä on huopakaton alla säilytetty tuohikatto. Rakennuskanta on pääosin 1800-luvun lopulta.
Pramilan torppa pdf, 265 kb

Pramilantie 57, 92140 Pattijoki


Öörnin sotilastorppa

Yksi Raahen historiallisista suojelukohteista on Öörnin sotilastorppa Junnilanmäellä. Sotilastorpan vanhin osa on rakennettu 1720-luvulla. 1800-luvun puolivälin jälkeen tuotiin toinen torppa viereen. Örnin sotilastorpassa toimi vuonna 1870 perustettu Savolahden kansakoulu, joka oli ensimmäinen koko Oulun läänissä. Talo vuokrattiin Työväentaloksi 1900-luvun alussa. Siellä pidettiin tanssejakin. Rakennus toimi oppilasasuntolana pitkään 1900- ja 2000- lukujen vaihteessa. Talo on ykstityisomistuksessa ja se on kunnostettu asunnoksi.

Lisätietoja:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Savolahti