Isä ja pojat päiväretkellä Raahessa #elämystestaajat

Olimme isä ja pojat kokoonpanolla mukana VisitOulun järjestämällä päiväretkellä Oulusta Raaheen. Bussi toi meidät aamupäivästä Raaheen ja päivän touhuilimme omatoimisesti. Keli oli mitä parhain, aurinkoinen, mutta ei kuitenkaan lainkaan paahteinen. Vietimme käytännössä koko päivän eri puolella vanhaa Raahea. Teksti ja kuvat Tuomas. Edit ja linkit Visit Raahe. Sivun alaosasta löydät Tuomaksen nopeat tärpit kesäpäivään lasten kanssa Raahessa.

isä ja pojat pekkatorilla raahessa

Vierailimme muutamassa eri museoissa, Soveliuksen talossa ja Kruununmakasiinimuseossa.  Lounaaksi söimme sushit buffetista ja kävimme kahvilla Langin kauppahuoneella ja ennen lähtöä vielä söimme jäätelöt merenrannassa. Wanha Raahe oli vaikuttava ja meidän 6 ja 8 -vuotiaat pojat jaksoivat mainiosti koko päivän. Heille jäi erityisesti mieleen Kruununmakasiininmuseo, lounaaksi syödyt sushit sekä Härkätorinpuiston todella iso kiipeilyteline. Matkailukohteena Raahea voi suositella lämpimästi lapsiperheille sekä kaikille muille historiasta, hyvästä ruuasta ja kauniista miljöistä pitäville. Yhtenä päivänä ehtii nähdä ja kokea todella paljon. Toki seuraavallekin reissulle jäi vielä paljon nähtävää.

Matka Raaheen alkoi Oulun kaupungintalolta kymmeneltä aamulla

Tunnin bussimatka Saaga Travelin Raahe-busssilla meni nopeasti Raahen esitteitä selatessa ja miettiessä mitä haluamme päivän aikana nähdä. Lasten kanssa liikkuessa ruokailu on keskeisessä roolissa, joten päätimme mennä lounaalle heti ensimmäisenä. Matkalla syömään kävelykadulla Praatin kohdalla tuli vastaan 1800-luvun laivuriksi puvustautunut mies. Hän osoittautui taidemaalari Rauno Rajamäeksi, jolla oli pop-up näyttely meneillään. Piipahdimme näyttelyssä ennen ruokailua. Rajamäki kertoi meille Raahen historiasta omien teosten kautta. 

Vanhaan asuun pukeutunut taiteilija kertoo kahdelle pojalle maalauksestaan Raahe

Päivän tärkein juttu eli ensin syömään!

Ravintolatarjonta Raahessa vaikutti varsin kattavalta. Pojat toivoivat ruuaksi sushia, joten valitsimme kävelykadun varrella olevan Bright Sushin. Se osoittautuikin hyväksi valinnaksi. Lounasaikaan paikassa on tarjolla kattava buffetlounas. Hintakin oli uskomattoman edullinen, koko porukka söi alle 25 eurolla. Sushin lisäksi buffetpöydästä löytyi myös ranskalaisia, nuudelia ja muita vaihtoehtoja. Meillä pojat kuitenkin rakastavat sushia ja keskittyivät niihin.

Bright Sushi  Bright Sushi

Näkyykö kummituksia päivänvalolla?

Seuraavaksi suuntasimme Soveliuksen talolle. Se oli päivän ainut ennakkoon varaamamme kohde. Tavallisesti ennakkovarausta ei olisi tarvittu, mutta koronan takia museo edellytti ennakkovarausta. Varauksen ehdimme hyvin tehdä vielä bussimatkalla. Olimme lasten kanssa lukeneet ennen reissua netistä Raaheen liittyvistä kummitusjutuista ja Soveliuksen talo liittyi osin niihin. 1780-luvulta peräisin oleva Raahen vanhin säilynyt asuinrakennus vaikuttikin niin jännittävältä, että Eliasta hieman arvelutti nousta portaat ylös hirsitalon yläkertaan. Alkujännityksen jälkeen menimme kuitenkin sisään ja totesimme, ettei kummituksia ainakaan päiväsaikaan näkynyt.

Soveliuksen pihapiirin vanha portti pojat kurkkaavat kadulle päin Opas esittelee pojille Soveliuksen talon tauluja Laivan pienoismalli lipaston päällä Soveliuksen talo Raahe

Opastetun kierroksen päätteeksi pojat yrittivät vielä etsiä salakäytäviä ja muuta mysteeristä talosta. Opastus oli hieman reilun 30 minuuttia ja suunniteltu siten, että lapset hyvin jaksoivat sen kiertää. Opas otti hyvin lapset huomioon ja arvuutteli heiltä eri tavaroiden käyttötarkoitusta. 

poika puistossa taustalla vihreä Soveliuksen talo Raahe  Kaksi poikaa kävelee Pekkatorilla keltaiset vanhat puutalot ja kirkontorni taustalla

Wanhaan Raaheen tutustuu parhaiten kävellen

Wanha Raahe käsittää noin 150 vanhaa asuntaloa ja parisataa talousrakennusta. Kauniisti entisöidyt rakennukset mielenkiintoisine sisäpihoineen näkee parhaiten kävelemällä. Etäisyydet ovat sen verran lyhyet, että lapsetkin jaksavat hyvin ne siirtyä. Missään vaiheessa ei virta loppunut, mutta jälkeenpäin mietin, että potkulaudat toki olisivat kulkeneet näppärästi myös bussissa.

Ostoksilla Langin Kauppahuoneen putiikissa vanhan ajan karkkeja Langin Kauppahuoneella tauluja seinällä

Kokeile Langilla uutta AR sovellusta joka herättää tarinat henkiin

Wanhan Raahen keskellä on Pekkatori, jossa sijaitsee myös Raahen perustaneen Pietari Brahen patsas. Päätimme mennä kahville torin laidalla sijaitsevaan Langin Kauppahuoneelle. Jos tykkää matkamuistoista Kauppahuone tarjoaa monenlaisia käsitöitä, saippuoita, postikortteja ja muuta ostettavaa. Me päädyimme hankkimaan makeisia ja ostamaan limsat ja kahvit. Paikasta sai myös näyttäviä leivoksia ja suolaista pientä syötävää. Toisessa päässä taloa oli tarjolla lounas, kotiruokaa kymmenen euron hintaan. Kahvilla istuessamme huomasimme mainoksen AR-puhelinsovelluksesta, jolla sai herätettyä henkiin talossa olevia tauluja. Latasimme sovelluksen ja se vaikutti hauskalta pojista. Hienosti toteutettu myös omasta mielestäni. Ilmainen ladata, mutta vaati tallennustilaa hieman puhelimesta.

Raahen kirkon kiviportailla kaksi poikaa pojat kävelemässä Wanhan Raahen katuja

Geokätköjen perässä kirkolle

Kahvien jälkeen päätimme poiketa Raahen kirkolle, missä puhelinsovelluksen mukaan näytti olevan geokätkö piilotettuna. Kätkö jäi kuitenkin tällä kertaa löytämättä. Piipahdimme samalla kirkossa sisällä kysymässä, josko olisimme päässeet kirkontorniin katsomaan kaupungin maisemia. Kirkon esittelijä kertoi, että sunnuntaisin se onnistuisi, mutta nyt hän oli yksin töissä, eikä valitettavasti pystynyt nyt lähteä näyttämään meille tornia. Raahen kivikirkko on osa Wanhaa Raahea ja rakennettu 1900 -luvun alussa, aiemman puisen kirkon palon jälkeen.

Poika Härkätorin leikkipuistossa Pojat Härkätorin leikkipuistossa kiipeilyteline

Härkätorilla leikkihetki hienossa kiipeilytelineessä

Pojat bongasivat Raaheen tulessa bussin ikkunasta hienon kiipeilytelineen, mihin päätimme suunnata seuraavaksi. Aamulla nähty paikka löytyikin nopeasti. Härkätorinpuiston pystytetty suuri kiipeilyteline sopi mainiosti meidän poikien ikäisille. Paikalla oli myös muita lapsiperheitä ja lapset leikkivät hetken hippaa keskenään ja tekivät toisilleen kiipeilyhaasteita.   

jäätelöllä isä ja kaksi poikaa 

Jäätelöherkut matkalla Kruununmakasiinimuseolle

Raahen Kruununmakasiimuseossa maailman vanhin sukelluspuku, isä ja kaksi poikaa kruununmakasiinimuseolla

 kruununmakasiinimuseolla kruununmakasiinimuseolla

Kruununmakasiinimuseo on ehdottomasti käymisen arvoinen

Kruununmakasiinimuseolla on paljon nähtävää ja koettavaa. Näyttely on rakennettu siten, että museovieraat pääsevät myös itse osallistumaan. Interaktiivisten näyttelyosien lisäksi museossa voi mm. testata miltä tuntuu lastata purjevenettä. Lapset pitivät erityisesti jutuista, missä pääsi itse kokeilemaan. Lisäksi vanha sukelluspuku herätti mielenkiintoa.

Pohjat Pakkahuoneen museon ja Saaga Travelin bussin edustalla Raahen museonrannassa

Raahen reissusta jäi tosi mukava muisto

Vaikka asumme Oulussa, eikä matkaa Raaheen ole kuin tunnin verran, emme ole lasten kanssa vielä aiemmin Raahessa käyneet. Matka bussilla antoi reissulle mukavan raamin ja reissu tuli otettua turistin näkökulmasta. Omalla autolla kokemus olisi ollut ehkä hieman erilainen. Paljon ehdimme nähdä yhdessä päivässä, mutta paljon jäi nähtävä vielä ensi kertaan.  Esimerkiksi Raahen Pikkulahden uimaranta vaikutti tosi mukavalta ja sen läheisyydessä olisi ollut liikennepuisto. Tällä reissulla sinne emme ehtineet, mutta toisaalta onnikin, ettemme lähteneet kävelemään, sillä kotimatkalla bussin ikkunasta näimme liikennepuiston ja siellä oli kyltti ”yksityistilaisuus”, eli olisimme hieman suotta sinne kävelleetkin. Olisiko ollut syntymäpäivät tai jotain muuta. Pikkulahden rannalla, uimarannan puolella on myös melontakeskus, mikä itsenäni kiinnostaa tulevia reissuja ajatellen. Harrastan melontaa ja Raahen saaristo on vielä täysin kokematta. Lähisaarille näytti olevan myös risteilyitä. Tänne pitää tulla pian uudelleen.

Aleksin, Eliaksen ja Tuomaksen tärpit Raahe päivään

Eli mitä tehdä Raahessa lasten kanssa päiväretkellä? Tässä kesäpäivä poikien malliin
 

Pop-Up näyttelyt Praatissa kävelykadulla, Laivurinkatu 20
Hinta 0 € 
Paikallisen taiteilijan tekemiä töitä ja mielenkiintoista tietoa Raahen historiasta. Lapset oli mukavasti huomioitu näyttelyssä. Poikien mielestä parasta oli tilasta löytynyt pehmolelu apina ja laivurin asu. Sopii hyvin lapsiperheille tai kenelle tahansa historiasta kiinnostuneille. Täältä löytyy myös matkailuneuvonta kesän aikana.

Bright Sushi, Laivurinkatu 11
Hinta: 10,90 € / 8,90 € (7-9 v) / 4,90 € (3-6 v)
Kattava ja edullinen sushibuffet. Miljöön puolesta Raahesta varmasti löytyy monia paljon näyttävämpiä paikkoja syödä, mutta tämä toimi meille todella hyvin. Nopeaa, helppoa ja maittavaa. Lisäksi paikassa oli ystävällinen palvelu ja hyvin tilaa syödä. Suosittelemme kaikille sushista pitäville (toki myös muita vaihtoehtoja oli tarjolla). Lasten kommentti: Tosi hyvää!

Wanha Raahe käsittää noin 150 vanhaa asuntaloa ja parisataa talousrakennusta. Kauniisti entisöidyt rakennukset mielenkiintoisine sisäpihoineen näkee parhaiten kävelemällä. Etäisyydet ovat sen verran lyhyet, että lapsetkin jaksavat hyvin ne siirtyä. Missään vaiheessa ei virta loppunut, mutta jälkeenpäin mietin, että potkulaudat toki olisivat kulkeneet näppärästi myös bussissa.

Soveliuksen talo, Rantakatu 36
Hinta 0 € Vierailuvaraus
Laivapatruunin koti on näyttävästi entisöity 1890-luvun tyyliin ja tarjoaa paljon mielenkiintoista tietoa Raahen historiasta ja laivavarustajan suvusta. Opastettuja ilmaisia kierroksia tarjolla tasatunnein. Lasten mielestä parasta oli mielenkiintoset tavarat, erityisesti keittiössä oleva lihamylly. Vaikka Soveniuksen talon museo ei tarjonnut lapsille mitään interaktiivista tai kokeiltavaa oli lapset kuitenkin hyvin otettu huomioon opastetulla kierroksella ja opas osasi löytää tilasta lapsia kiinnostavia juttuja. Voin hyvin suositella lapsiperheille sekä kaikille historiasta, laivoista ja kauniista esineistä kiinnostuneille.

Langin Kauppahuone, Pekkatori Kirkkokatu 19
Historiallinen kahvila keskellä Vanhaa Raahea. Hieno miljöö ja upeat leivokset. Lisäksi käsitöitä, saippuoita, postikortteja ja muuta ostettavaa lahjaksi tai matkamuistoksi. Hyvin tilaa istua ulkona Pekkatorin puolla, sisällä monta salia ja lisäksi sisäpiha. Paikassa oli käytössä AR-sovellus, millä pystyi herättämään paikan taulut henkiin ja saamaan tietoa paikan historiasta. Sopii hyvin lapsiperheille ja muille. Sisäänkäynnissä on muutama korkeampi porras, joten pyörätuolilla ei välttämättä yksin pääse sisälle, mutta kahvitella voi myös kahvilan torin laidalla ja sisäpihalla. [Langin sisäpihan puolelta pääsee sisään myös pyörätuolilla ramppia pitkin.]

Raahen kirkko, Kirkkokatu 10 
Graniittilaatoista tehty 1900-luvun alussa valmistunut kirkkorakennus. Näyttävällä paikalla keskellä Vanhaa Raahea. Kirkon esittelijä paikalla kesäaikaan. Sopii kaikille kirkoista ja vanhoista rakennuksista kiinnostuneille.

Härkätorin puisto, Laivurinkatu 24
Hieno iso ja uudehko maksuton kiipeilyteline. Kiipeilytelineen läheisyydestä löytyy myös kesäkahvila. Kiipeilyteline sopii erinomaisesti 5-10 -vuotiaille ja jäi erityisesti retkestä meidän poikien mieleen.

Kruununmakasiinimuseo, Merikatu 10 
Hinta: 5€ aikuiset, 3€ lapset, Ilmaiseksi museokortilla

Kruununmakasiinin museosta löytyy 1700-luvulta peräisin oleva Wanha Herra, maailman vanhin sukelluspuku ja paljon muuta nähtävää. Muista Raahen keskeisimmistä turistikohteista Kruununmakasiinin museo sijaitsee hieman sivummalla (n. 1km), joten päiväretkeä ajatellen se kannattaa ehkä käydä joko ensimmäisenä tai viimeisenä sillä bussireitti menee museon kautta ja kävelyä tulee näin vain yhteen suuntaan. Museo on kuitenkin ehdottomasti käymisen arvoinen.

Tutustu kaikkiin POHJOLAN RENGASTIEN klassikoihin ja harvinaisiin helmiin, luovaan kaupunkikulttuuriin ja luontoretkeilijän vinkkeihin Pohjolan rengastien verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa.
Varaa paikkasi kesäisille torstaipäiväreissulle Raaheen, liput voit ostaa Saaga Travelin sivulta

VisitOulun #elämystestaajat tutustuvat Oulun seudun matkailutarjontaan.
#visitraahe #visitoulu #saagatravel #pohjolanrengastie #pohjolaroute