Tarinoita #tosirakkaudella - Pyhäjoen joen varteen syvästi juurtunut

Tarinan kertojasta
Olen Tiina Tiirola, Pyhäjoen Pirttikoskella joen varrella syntynyt ja kasvanut. Maailmalla käynyt asumassa, mutta takaisin kotipitäjään sieltä tullut. Työpaikkani on Pyhäjoella ja asun kirkonkylällä perheeni kanssa. Kotikylä on kuitenkin aina Pirttikoskella. Olen Pirttikosken kyläyhdistyksen sihteeri ja parhaani mukaan olen yhtenä kyläläisenä mukana kehittämässä kylän asioita.
Tiinan suosikit
Pyhäjoki ja sen varsien luonto
Pyhäjoen kosket: Hourunkoski, Kupuliskoski, Ruukinkoski
Pohjoishaaran ja Saaren penkkatiet
Tarinoita #tosirakkaudella - Pyhäjoen joen varteen syvästi juurtunut
Vaikka nykyään kirkonkylällä asun ei Pirttikoskisuus ole mihinkään kadonnut. Lapsuuskesiä kun muistelee, ensimmäisenä tulee mieleen joessa lorkkimiset. Kukaan ei ollut vahtimassa, eikä perään katsomassa. Eihän sitä kukaan ennättänyt, kun kesäpäivät oltiin pellolla tai navetassa. Lapsesta asti on oltu töissä mukana, mutta aina, kun pieni hetki on ollut vapaata, on menty joelle uimaan – tai vain lorkkimaan.
Lorkkiminen = vedestä ylenpalttisesti nauttimista, päämäärätöntä ja tavoitteetonta uiskentelua johon kuuluu olennaisesti veden pärskyttely. Vahvasti suositeltavaa!
Joki se on joka vetää vieläkin puoleensa. Oli sitten kesäinen, lämmin päivä, syksyinen värikäs ilta, kirkas talvinen jäinen ilma tai keväinen unesta heräilevä luonto jäiden lähtöineen. Koskaan tunnelma ei ole joella sama. Joki rauhoittaa mielen rauhallisella liikkeellään ja eri värisävyillään, joita se heijastaa taivaalta. Koskipaikkojen pauhussa on taas oma tunnelmansa.
Seuraa joen ja sen varsien luonnon elämää, läheltä ja kauempaa
Joessa on aina elämää. Siellä voi seurata kalojen liikkeitä, rauhallisissa suvantopaikoissa pesiviä lintuja, esim. joutsenia, sorsia tai muuttomatkasta väsyneitä matkalaisia levähtämässä. Lähelle pääsee parhaiten vedessä liikkuen, soutuveneellä, melomalla tai suppailemalla. Talvella taas joki antaa parhaat hiihto- ja retkeilymaastot. Lumessa risteilevät jäljet paljastavat eläinmaailman seikkailijat. Keväällä pääsee näkemään luonnon voimaa jäiden lähtiessä ja virtauksen kovetessa. Samalla voi ihastella muuttolintuja ja puiden silmujen avautumista. Syksyllä luonnonvärit heijastuvat vedestä moninkertaisina.
Kirkonkylältä penkkatietä pitkin kotikylälle Pirttikoskelle
Paras paikka tarkastella joen elämää ja sen eri vuodenaikoja on Pyhäjokivartta kulkevat penkkatiet. Ne ovat loistavia lenkkeily- tai pyöräilymaastoja. Kirkonkylältä Pirttikoskelle pohjoispuolen penkkaa ja sieltä takaisin eteläpuolen penkkaa. Matkaa tulee noin 18 kilometriä. Ja jos vielä pidemmän lenkin haluaa, voi jatkaa vielä Pyynpuhosta penkkaa pitkin Hellaamäelle asti. Kesällä on hyvä paikka huilata Pirttikosken Kuusiniemen sillan juurella olevalla uimarannalla. Siinä voi käydä uimassa, makkarat paistamassa tai käyttää hyväksi ekovessaa. Uimarannan keinussa voi hetken istahtaa ja nauttia joen virtauksesta. Ja jos vesille tekee mieli, on rannassa myös kyläyhdistyksen vene. Sillä voi käydä soutelemassa Antin koskelta Tirilän koskelle ja taas näkee joen erilaisena.
Ympäri vuorokauden kaikkina vuodenaikoina, jokea ja virtaavaa vettä kunnioittaen
Pyhäjoki ei ole vain ohi virtaava joki. Joki joka menee keskeltä Pirttikosken kylää, tekee kirkonkylän keskustaan saaren ja jatkaa matkaansa merelle. Se ei ole vain yhden vuodenajan nähtävyys. Nähtävyys, joka saattaa jopa aiheuttaa ison veden aikaan vahinkoa. Se on luonnon muovaama nähtävyys, josta jokainen voi nauttia omalla tavallaan ympäri vuorokauden kaikkina vuodenaikoina, jokea ja virtaavaa vettä kunnioittaen.
#tosirakkaudella
Tiina
Kategoria: Suosittelemme
Katso myös: