10 vinkkiä Raahen seudun kesään | Visit Raahe
Henkilö ihailee merimaisemaa pyykkien kuivuessa vieressä narulla kauniina kesäpäivänä

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

1. Historian havinaa Wanhassa Raahessa

Astuminen Raahen vanhaan kaupunkiin on kuin aikamatka. Wanha Raahe on yksi parhaiten säilyneitä 1800-luvun puukaupunkeja maassamme. Se ei ole museoalue, vaan elävä kaupunginosa, joka kertoo tarinaansa kaupungin rakentamisen ja asumisen vaiheista vuosisatojen takaa tähän päivään.

Osallistu Raahen Matkailuoppaiden järjestämille suosituille teemallisille kävelykierroksille. Oppaan johdolla käydään idyllisessä vanhassa kaupungissa ja tutustutaan samalla entis-Raahen asukkaiden, merimiesten, käsityöläisten ja porvarisperheiden elämään.

Ihaile pastellin värisiä kortteleita ja piipahda Pekkatorin laidalla sijaitsessa Langin Kauppahuoneessa. Nauti kahvisi ruusukupista ja kuvittele, millaista elämä 1800-luvun Raahessa oli. Värikkäästä sisustuksesta löytyy paljon kauniita yksityiskohtia, joita voi silmäillä kahvilan salin rauhallisessa tunnelmassa.

2. Retket merelliseen luontoon

Vuoden 2016 retkikohteena palkittu Raahen saaristo avautuu heti Raahen keskustasta. Kompakti citysaaristo koostuu noin 50 pienestä saaresta ja luodosta. Vietä unelmien kesäpäivä Taskun hiekkarannalla, tutustu maankohoamisen synnyttämään omalaatuiseen luontoon Iso-Kraaselin luontopolulla tai nauti rauhasta Kallan kivikkoisilla rannoilla. Tutustu arktisen saariston erikoisuuksiin, historiallisiin pookeihin eli valottomiin majakoihin 1800-luvulta.

Saaristosta pääset nauttimaan helposti. Kesäisin sinne sinut vie päivittäiset risteilyt ja Island Hopping -retket, joilla tutustutaan paremmin kolmeen saareen. Voit vuokrata melonta- ja suppailuvarusteet Raahen Melontakeskukselta ja suunnata lähisaariin tai kauemmas avomerelle. Kaupunkisoutuvene Smitti on myös varattavissa maksutta läpi kesän. 

3. Kesätapahtumia monenlaiseen makuun

Raahen seudun monipuolinen tapahtumatarjonta kruunaa kesäisen vierailun. Kotiseutua juhlitaan Pekanpäivillä kesäkuussa ja Pyhäjoen kotiseutuviikolla sekä Siikajoen pitäjäpäivillä heinäkuussa. Pekanpäivien kanssa samaan aikaan järjestetään Raahe Festival. Merellisestä luonnosta ja historiasta nautitaan Raahen Meripäivillä heinäkuussa. Myös Raahen Rantajatsit kokoaa ihmiset musiikin ja meren äärelle heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Elokuun lopussa Raahen Pimiät päättää kesäkauden ja toivottaa syksyn tervetulleeksi. 

Tutustu tapahtumatarjontaan tarkemmin ja kirjaa kalenteriin parhaat menovinkit! 

4. Museokierros entisaikojen aarteiden äärellä

Suomen vanhimman paikallismuseon eli Raahen museon kohteissa pääset tutustumaan seudun kiehtovaan, merelliseen historiaan. Pakkahuoneen museosta löydät merimiesten matkoiltaan tuomia esineitä. Kruununmakasiinimuseossa pääset tapaamaan Wanhan Herran, maailman vanhimman sukelluspuvun. Saloisten Kotiseutumuseon laaja kokonaisuus tarjoaa nähtävää ja koettavaa kivikaudesta nykypäivään. Wanhan Apteekin autenttisessa apteekkimiljöössä tuoksuvat rohdot, jotka muistuttavat ajasta, jolloin lääkkeet tehtiin alusta loppuun paikan päällä. 

Muita seudun historiallisia kulttuurikohteita ovat Revonlahden kotiseututalo, Annalan kotiseutumuseo sekä Saloisten tietokonemuseo. Revonlahden kotiseututalo on 200 vuotta vanha pappila, joka sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä Siikajoella. Pyhäjoella Annalan tunnelmallisen museoalueen liki 8 000 esinettä esittelevät maalaiselämää ennen traktorien valtakautta. Saloisten Tietokonemuseo puolestaan kutsuu nostalgiahakuisen pelaajan luokseen.

5. Suosittu kesäteatteri

Raahen Teatteri on vireä harrastajateatteri aivan keskellä kaupunkia, Wanhan Raahen rajalla. Teatterirakennuksen sisäpihalla sijaitsee katettu ja esteetön katsomo 250 katsojalle. Teatterista voi siis nauttia, satoi tai paistoi! 

Tänä kesänä työnnetään nauruvaihde silmään ja tarjotaan reilusti ikälisää Marc Camolettin ratkihauskalla farssilla Ranskalainen pyjama

6. Persoonalliset matkamuistot käsityö- ja lahjapuodeista

Paikallisista käsityö- ja lahjamyymälöistä löydät seutua henkivät tuotteet ja koristeet arkikäyttöön, hyllyä koristamaan tai ystävää ilahduttamaan. Matkamuistoja ovat inspiroineet kaunis puutaloalue Wanha Raahe, maailman vanhin sukelluspuku Wanha Herra, seudun merellinen historia sekä puiset kirkkoveistokset menneiltä ajoilta. 

Matkamuistoja löydät Pakkahuoneen museosta ja Kruununmakasiinimuseosta, Kuutos-Tiimiltä, Langin Kauppahuoneesta sekä Raahen Taitopajasta

7. Helpotusta golfkärpäsen puraisuun

Kun golfkärpänen puraisee, Raaheentienoon Golf tarjoaa puitteet vaativaankin makuun metsäisessä ympäristössä, jossa ei tarvitse käyttää aikaa jonottamiseen. 

Mikäli frisbeegolf on enemmän sinun juttusi, Rautiperältä löytyy laaja frisbeegolfrata. Myös Hietamaan vapaa-aikakeskuksesta löytyy frisbeegolfrata, jonka lisäksi Hietamaalla voi pelata beachvolleyta ja kokeilla kartingia. 

8. Eväsretkelle perheen kanssa

Ihastele veden kuohuntaa Hourunkosken Koskipuistossa Pyhäjoella ja nauti eväät hyvässä seurassa siloisilla kallioilla. 

Eväsretkelle kannattaa suunnata myös Tauvon luonnonkauniiseen merenrantakylään Siikajoelle. Rantaviivaa kiertävä pitkä hiekkaranta ja matalat uintivedet tekevät Tauvosta ihanteellisen paikan koko perheen, auringonpalvojien ja surffareiden kesäpäivän viettoon. Tauvon tyrskyt ovat surffaajille koko Pohjois-Suomen parhaita. Loivat hiekkarannat sopivat mainiosti myös pienten lasten uintileikkeihin. Lapsiperheiden kesänviettoon sopii mainiosti myös Varessäikkä matalien uimavesiensä ja loivien hiekkarantojensa vuoksi. 

9. Värikästä kukkaloistoa

Ylimattila Arboretumissa Pyhäjoella pääset ihailemaan yli 300 puun, pensaan ja perennan kirjoa. Puiston polkujen varrella kasvaa muun muassa eri koivulajeja, havukasveja, omenapuita ja pihlajia. Väriä puistoon tuovat koriste-, ruusu- ja marjapensaat. 

Arkkukarin siirtolapuutarha Raahessa on idyllinen yhteisöpuutarha, jonka alueella on 24 pientä siirtolapuutarhamökkiä.

Elämyksiä ja uusia ideoita puutarhaasi saat Särkän Perennataimiston näyteistutuksista. Taimimyymälästä löydät perennatuotannon lisäksi runsaan valikoiman koristepuita ja -pensaita sekä hedelmä- ja marjakasveja. Valikoimasta löytyy sekä harvinaisuuksia että luonnonkasveja. 

10. Flatland Route

Seudun maisemia halkoo 320-kilometrinen Flatland Route -retkipyöräilyreitti, joka sopii helpon tasamaan vuoksi aloittelijoillekin. Flatland Route yhdistää Perämeren rannikon kylät, kaupungit, luonto- ja historiakohteet sekä palvelut vähäliikenteisiä sivuteitä pitkin. Koko reitin pyöräily vie viidestä kuuteen päivää, mutta halutessasi voit suunnitella lyhyemmän retken reittiopastetta hyödyntäen.

Raahen seudun monipuolinen luonto luo runsaasti myös muita retkeilyvaihtoehtoja luonnossa. Tutustu myös muihin seudun retkeily- ja pyöräilymahdollisuuksiin

 • Henkilö kävelemässä keskellä Wanhaa Raahea
  Ihaile Wanhan Raahen pastellinsävyisiä puutaloja, osallistu opastetuille kierroksille ja nauti kakkukahvit Langin Kauppahuoneessa.
 • Henkilö tasapainottelemassa kivillä merenrannassa auringonlaskussa
  Vuoden retkikohteena palkittu Raahen saaristo avautuu heti Raahen keskustasta.
 • Muusikoita soittamassa lavalla tunnelmallisessa valaistuksessa
  Raahen Rantajatsit kokoaa ihmiset musiikin ja meren äärelle heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.
 • Lapsi katsomassa keltaista pookia eli valotonta majakkaa
  Raahen saaristosta löydät historiallisia pookeja, eli valottomia majakoita 1800-luvulta.
 • Maailman vanhin sukelluspuku Wanha Herra vitriinissä Kruununmakasiinimuseossa
  Museoiden tunnettu nähtävyys maailman vanhin sukelluspuku Wanha Herra tunnetaan maailmalla asti.
 • Hourunkosken kuohuntaa
  Ihastele veden kuohuntaa Hourunkosken Koskipuistossa Pyhäjoella ja nauti eväät hyvässä seurassa siloisilla kallioilla.
 • Henkilö suppailee merellä koira mukanaan
  Vuokraa melonta- ja suppailuvarusteet Raahen Melontakeskukselta ja suuntaa lähisaariin tai kauemmas avomerelle.
 • Kolme iloista pyöräilijää pyöräilemässä tasaisella soratiellä
  Uusi Flatland Route -retkipyöräilyreitti sopii aloittelevallekin pyöräilijälle.
 • Pariskunta kävelee käsi kädessä meren rannalla auringonlaskussa
  Matalat uintivedet tekevät seudun rannoista ihanteellisen paikan koko perheen, auringonpalvojien ja surffareiden kesäpäivän viettoon.