Historiallinen Luotsitupa Iso-Kraaselin Saaressa | Visit Raahe
Luotsivahdinhuone

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Historiallinen Luotsitupa Iso-Kraaselin Saaressa

Tammikuu, rekisauna ja revontulet. Huhtikuu, räystäästä tippasevat vesipisarat ja hiljalleen kesälle avautuva meri. Kesäkuu, kukkiva tuomi ja lintujen viserrys. Elokuu, vielä kesäinen ilta-aurinko ja venetsialaiset. Lokakuu, suolalla maustettu kirpeä syysilma ja vaiheittain talvilevolle valmistautuva luonto.

Iso-Kraaselin saaressa, Raahen saaristossa, voit majoittua joko saaren korkeimmalla kohdalla merellistä historiaa huokuvassa, vuonna 1909 rakennetussa luotsituvassa, tai aivan tuvan pihapiirissä sijaitsevissa purjeaitoissa. Purjeaittoja on kaksi, Styyrpuuri ja Paapuuri, joista kumpaankin voi majoittua kaksi henkilöä.

Luotsituvassa majoituspaikkoja on yhteensä 8 henkilölle. Makuuhuoneet ovat vastikään remontoitu rakennuksen historiaa ja merellistä ilmapiiriä kunnioittaen. Alakerran vahtitupa majoittaa kaksi henkilöä samoin kuin yläkerran luotsivanhimman huone. Luotsiperheen huoneessa puolestaan
yöpyy kerrallaan jopa neljä henkilöä.

Huoneiden nimet perustuvat rakennuksen historiaan ja niiden aikaisempaan käyttötarkoitukseen. Vanhasta vahtituvasta on luotsiaseman toimiessa ollut esteetön näkymä aina avomerelle saakka.

Luotseja rannikon luotsiasemalla oli aikoinaan neljä kappaletta, näin myös Iso-Kraaselissa. Luotsivanhimmat olivat ainoita, joilla oli oma huone. Muut kulkivat työvuoroissa tuoden tarvittaessa myös perheensäkin mukanaan, mistä puolestaan juontaa perhehuoneen nimitys.

Iso-Kraaselin saareen pääset kesäaikana omalla veneellä tai venekuljetuksella Raahen keskustasta Museonrannasta, matka mantereelta kestää noin 20 minuuttia. Raahen Lapaluodon satamasta matka saareen on vain parisataa metriä. Talvella jäätilanteen niin salliessa saareen pääse rekikuljetuksilla, hiihtäen ja jalkaisin.

Lisäpalvelut:
– Sauna 45 € ja saunan/saunavesien lämmitys 65 €
– Island hopping retki Raahen saaristossa 49 €/hlö
– Fine dining ruokaelämys saaressa alk. 78 €/hlö, min 6 henkilöä

Luotsivahdinhuone
Luotsitupa yön hämärässä
Tunnelmallinen tupa
Historiallinen luotsitupa Iso-Kraaselin saaressa
Meriraahe.fi
Rantakatu 33
92100 Raahe
jouniatmeriraahe.fi
Aukioloajat
  • Maanantai 12:00 - 00:00
  • Tiistai 12:00 - 00:00
  • Keskiviikko 12:00 - 00:00
  • Torstai 12:00 - 00:00
  • Perjantai 12:00 - 00:00
  • Lauantai 12:00 - 00:00
  • Sunnuntai 12:00 - 00:00