Matkustaminen koiran kanssa Raahen seudulla | Visit Raahe
Penni-koira suppailee Raahessa

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Matkustaminen koiran kanssa Raahen seudulla

Koiran kanssa matkustaminen voi aiheuttaa pientä pähkintää ja järjestelyä. Tältä sivulta löydät koottuna vinkkejä miten nautit lomasta lemmikin kanssa Raahen seudulla. Löydä koiraystävällinen majoitus ja ruokapaikka, koirapuistot ja koirien uimapaikat, eläinlääkärin palvelut, ideat retkeilyyn ja liikkumiseen seudulla. Tule myös takaisin sillä sivua täydennetään uusilla tiedoilla! Mutta ensin, tiesitkö miksi niin monella ikkunalla erityisesti Wanhassa Raahessa istuu kaksi koirapatsasta? Raahe-koirien tarinan löydät sivun alalaidasta. Hau! Eli olette lämpimästi tervetulleet kaikkine karvoinenne ja ilman.

Koiraystävällisiä majoituspaikkoja 

Langin Kauppahuoneella on erikseen varattu lemmikkiystävällinen huone, josta löytyy mukava peti myös karvaisille kavereille.
Katariinan Kamariin ja Renkitupaan ovat myös lemmikit tervetulleita. Majatalo Wanhakulmassa on huomioinut matkailijat lemmikkeineen ja siellä on varattuna muutama yhden ja kahden hengen huone tälle joukolle. Myös iso piha-alue mahdollistaa mukavan yhdessäolon. Hotelli Raahen Hoviin ovat koirat myös erittäin tervetulleita vieraita – ja karvaiset kaverit saavat myös pienen yllätyksen saapuessaan! Siikajoella voit suunnata Varessäikkään, jossa BestPark tarjoaa monenlaista eri majoittumista esimerkiksi mökissä, teltassa tai asuntovaunussa myös koirille.

Ravintoloita ja käyntikohteita 

Kahvila Ruiskuoneen terassille ovat myös nelijalkaiset asiakkaat tervetulleita. Langin Kauppahuoneen piha-alueella nauttivat myös koirat. Janoiset karvajalat saavat myös virvoittavaa ja maukasta Raahen vettä tarvittaessa. 

Jos voimat alkavat matkailusta ehtyä, omistaja voi ottaa turistitirsat Tirsanurkassa samalla kun karvakaveri nautiskelee sylissä - olettaen, että käynnissä ei ole karvanlähtöaika ja kaveri on sisäsiisti.

Ostoksille lemmikkiasioissa

Koiraihmisen ykkösvaihtoehto matkamuistoksi vierailusta on tietysti Raahe-koira. Raahelaiset posliinikoirien eli ns. laivakoirien esikuvana ovat olleet merimiesten Englannista tuomat Staffordshiren koirat. Koirat valmistaa yksinoikeudella Raahen Taitopaja. Käy ostoksilla pajan aukioloaikaan tai asioi verkkokaupan kautta. Käsityöläistaitoja esittävät myös Kuutos-Tiimin myymälässä usein tarjolla olevat lemmikkitarvikkeet. 

Koirapuistoon

Jos taas nelijalkaisella kaverilla on ylimääräistä energiaa, sitä kannattaa käydä purkamassa koirapuistossa, jotka löytyvät osoitteista:

Hakotaurintie, 92100 Raahe
Verstastie, 86400 Vihanti
Häröntie, 92400 Siikajoki

Puistoissa on isojen ja pienten koirien puoli eteisineen, valaistus, penkkejä ja roska-astia.

Muista myös koirapuistojen säännöt:

  • Pidä portit aina suljettuina
  • Koiraa ei saa jättää yksin aitaukseen
  • Pidä puisto siistinä ja kerää jätökset roskiin
  • Koiran omistaja on vastuussa koirastaan ja sen tekemisistä
  • Varmista että koirasi tulee toimeen muiden koirien kanssa
  • Älä tuo puistoon vihaista, sairasta tai kiimaista koiraa 
  • Huolehdi että koirasi rokotukset ja loishäätö on kunnossa 
  • Reilussa hengessä kunnioitetaan toisia puiston käyttäjiä

Koirien uimapaikat

Oulun puolen ranta on koiraväen oma pulahtamispaikka Varessäikässä
Varessäikäntie 162, 92320 Siikajoki

Pirttiniemi 20, Raahe
Hietamaan koiranuittopaikka Hietamaan uimamontun takana, Hietamaantie, Ruukki, Siikajoki

Retkeily koiran kanssa

Koirat ovat tervetulleita Raahen seudun retkeilyreiteille. Koirat kulkevat mukana kytkettyinä. Raahessa Hummastinvaaran reiteillä on paljon eri mittaisia lenkkipolkuja, rantojen tuntumassa kulkee lyhyempiä maisemareittejä. Raahen melontakeskuksessa saa vuokrata SUPpeja ja kajakkeja ja koiran voi ottaa kyytiin. Omat kelluntaliivit kannattaa varata mukaan ja varmistua sekä kyytiläisen että kuskin uimataidosta.
Talvella on Raahen hiihtomajan maastossa varattu erikseen koirakoiden hiihtovuorot. Talvella hyvänä jäävuotena pääsee jäitä pitkin kävellen, suksilla tai potkukelkalla saariin.

Kun tarvitaan eläinlääkäriä ja lääkintää

Raahen, Siikajoen ja Pyhäjoen keskitetty eläinlääkärin ajanvaraus on arkisin klo 8 – 9. Ajanvaraus ja myös kiireellisissä tapauksissa soita numeroon 08 241 430
Vastaanotto Raahen Pieneläinklinikalla (sairaalan edessä) osoitteessa Rantakatu 4, 92100 Raahe
Vastaanotto Siikajoella osoitteessa Kauppatie 3, 92320 Siikajoki.

Pattijoelta löytyy myös yksityinen eläinlääkäriasema Triovet osoitteessa Puistotie 2, 92140 Pattijoki.

Paikalliset apteekit palvelevat myös lemmikkiasioissa.

Ja se laivakoirien tarina...

Raahe oli Suomen suurin purjelaivakaupunki 1860-luvulla ja niinpä suuri osa raahelaismiehistä oli merimiehiä komennuksella maailman meriä seilaavissa laivoissa.  Englannin Staffordshiressa valmistettiin somia posliinikoiria joihin oli saatu innoitus kuningatar Viktorian (1819-1901) lempikoirarodusta eli Cavalier King Charles -spanielista. Staffordshiren koirat matkasivat merimiesten mukana ympäri maailmaa tuliaisina. Raahessa merimiesten vaimot mieltyivät koiriin ja asettelivat koirat ikkunalle ja koirille lankesikin omanlaisensa merkkikieli: koirien asento viestitti kylän väelle, oliko perheen isäntä kotona vai oliko tämä ottanut jälleen pestin laivaan. Kun koirat katsoivat ikkunasta ulos, oli isäntä pois ja kun tämä oli palannut maailman meriltä, käännettiin koirat katsomaan taloon sisälle päin.

Merimiesten tuomat, alkuperäiset Stafforshiren koirat ovat osa esineistöä, jonka pohjalta Raahen museo perustettiin vuonna 1862. Piirilääkäri C.R.Ehrström vaikutti 1850-70 –luvuilla Raahessa ja hänellä oli suuri huoli siitä, mihin merimiesten maailmalta tuomat esineet joutuvat, kun aika miehistä jättää. Tästä sai syntynsä suomen vanhin paikallismuseo, Raahen museo. Museon kokoelmissa, Pakkahuoneen museossa ja laivanvarustajan interiöörimuseossa eli Soveliuksen talossa on nähtävillä viisi alkuperäistä Staffordshiren koiraa, Nykyraahelaiset kunnioittavat merellistä menneisyyttään koristamalla kotinsa näillä laivakoirilla. Raahe-koirat ovat löytäneet kotinsa myös ympäri maailmaa tuliaisena ja lahjaesineenä.

Tarinan lähteet Raahen Taitopaja ja Raahen Matkailuoppaat ry.