Talvilomaelämyksiä Raahen seudulla

Fatbike, retkiluistin, sauna, moottorikelkka, kelkkareki, potkukelkka, nuotio, maastopyörä, röyssy, nokipannu, lumikenkä, pilkki, makkara... Kun mausteeksi lisätään inspiraatio, ihmetys, tunne ja kokemus, saadaan tulokseksi se ainutlaatuinen elämystarjonta, joka on lähellä ja ulottuvilla Raahen seudulla.  

Upea meri- ja rannikkoseudun luonto ja historiallinen Wanha Raahe tarjoavat puitteet ja matkailutoimijat viimeistelevät elämykset. Jäälle pääset ulkoilemaan aivan seudun kuntien keskustasta, sieltä missä pysäköintitilaa riittää ja palvelut ovat lähellä. Metsäreitit ja polut kutsuvat seikkailuun, puikkelehtimaan puiden siimekseen, jäätyneelle suolle tai peltojen reunamille. Sinnekin on vain kivenheiton verran matkaa. Oletko koskaan kokeillut liikkumista lumi- tai liukulumikengillä?  

Elämyksiä ulkona 

Talvilomalla aktivoidutaan liikkumaan ulkona. Näinä aikoina se on erityisen suotavaa, koska turvavälien pitäminen on helpompaa ulkoilmassa. Raahen saaristo on seudun asukkaille tärkeä henkireikä, paikka rentoutumiseen ja monipuolisten luontoelämysten kokemiseen. Vetovoima säilyy talvellakin: jäätä pitkin saaristo on saavutettavissa vaikka jalkaisin. Seudun matkailutoimijat tarjoavat tapoja liikkua jäällä ja päästä saaristoon joko moottoriavusteisesti tai puhdasta lihasvoimaa käyttäen. Muista aina jäälle lähtiessä valpas mieli ja varovaisuus: pukeudu lämpimästi, kulje valmiita reittejä ja varustaudu naskaleilla.  

Talvipyöräily on päivän sana. Samoin sähköavusteisuus. Kun nämä kaksi yhdistää, on tuloksena mahtava liikkumiskeino maastoon kuin maastoon. Eikä tarvitse pelätä, että lenkin kauimmaisessa kohdassa hoksaat haukanneesi liian suuren palan ulkoilukakusta. Sähköpyörällä matka taittuu helpommin. Vuokraa maastopyörä tai fatbike ja pyöräile pitkin poikin Pyhäjoen penkkateillä, tutustu saarista muodostuvaan keskustaan. Pysähdy hengähtämään museosillalla ja ihaile joen talvista juoksua. Ookaile Siikajoen kylien maisemiin. Pyöräile kyläteillä tai retkeilyreiteillä, joiden varrella laavut ja nuotiopaikat tarjoavat mahdollisuuden hengähtää. Anna silmän levätä lumisessa maalaismaisemassa meren rannalta jokivartta pitkin kohti sisämaata.  

Apurattaan kattavasta valikoimasta löydät sähköavusteiset polkupyörät koko perheelle. Muitakin retkeilyvälineitä on vuokrattavissa, viimeisimpänä tuotetulokkaana lumikengät. Koe vauhdin huumaa moottorikelkalla tai mönkijällä, joita voi vuokrata MeriRaahelta. Rekikuljetus vie koko perheen talviasuun pukeutuneeseen saaristoon. Lähde jäälle retkiluistimilla tai potkukelkalla! Mene metsään ja valmiiksi tallatulta polulta ihan sivuun lumikengillä. Botnia Outdoorilta löytyy talviulkoiluvälineitä melkein joka lähtöön. Olisiko tämä se talvi, kun pilkkimisen meditatiivisuus vie sinut mukanaan? 

Talvisen Wanhan Raahen taianomaista tunnelmaa 

Wanha Raahe on yksi Suomen parhaiten säilyneistä 1800-luvun puutaloalueista. Se ei kuitenkaan ole museoalue, vaan elävä kaupunginosa, jonka tarina ulottuu vuosisatojen takaa tähän päivään. Lumisen vanhan kaupungin idyllisyys kutsuu tutustumaan sen kapeisiin katuihin ja kauniisiin rakennuksiin jalkaisin tai pyörän selässä. Nappaa välikaakaot Pekkatorin laidalla tunnelmallisella Langin Kauppahuoneella tai keskustan kahvioissa

Lähtäänkö röyssyjahtiin?

Tiedätkö mikä on röyssy? Toisinaan kevättalven myrskyjen vaikutuksesta Raahen edustan saaristoon muodostuu monen miehen korkuisia ahtojäämuodostelmia, raahelaisittain röyssyjä tai röysejä. Niitä voit lähteä bongailemaan MeriRaahen tarjoamalla rekikyydillä. Röyssyretkiäkin saattaa päästä kokemaan keväämmällä, kun jäät aukeavat veneen kulkea. Onpa retkillä nähty myös halleja ja merikotkia.

Elämyksiä sisällä  

Historia on Raahe seudulla nykyisyyttä, osa identiteettiämme ja haluamme jakaa sen kanssasi. Sukella kulttuurin ja historian imuun, anna sen viedä sinut entisaikoihin, merenkulun mahtikaupungin loistoon. Vieraile ainutlaatuisissa museokohteissa, koe merimiesten matkoiltaan tuomien eksoottisten matkamuistojen tenho ja tutustu merikaupungin historiaan. Pakkahuoneen museolla matkamuistojen ja paikallishistoriaa huokuvien esineiden muodostama runsaudensarvi ei jätä ketään kylmäksi. Kruununmakasiinilla puolestaan pääset kokemaan seudun historiallisia tapahtumia modernilla tavalla ja näkemään myös maailman vanhimman säilyneen sukelluspuvun, kotoisammin Wanhan Herran. Upeana uutuutena Raahen museo tarjoaa mahdollisuuden tutustua kahteen museokohteeseen etukäteen! Tälle virtuaalikierrokselle pääset museon kotisivujen kautta. Seuraa museon ilmoittelua mahdollisista rajoituksista. 

Kulttuurista puheen ollen: seudulla on tarjota helpotusta myös taiteennälkään. Paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten galleriat, ateljeet ja työpajat avautuvat halukkaille tilauksesta. Visit Raahen Facebookissa julkaistavat Viikon Vinkit pitävät sinut ajan tasalla galleria- ja työpajavierailuista sekä Raahen kaupunginkirjaston näyttelyistä. Tapahtumatalo Raahen galleriat tarjoavat kuukausittain vaihtuvia korkeatasoisia näyttelyitä. Tarkista Tapahtumatalon omilta sivuilta mahdollisten rajoitusten tilanne.

Majoitu lähellä kaikkea, sauno ja syö hyvin 

Majoitusvaihtoehdot ovat sopiva sekoitus modernia ja historiallista, rustiikkia ja eleganttia, ihan kuin Raahen seutukin. Majoitu kaupungin keskustassa tai saaressa; Wanhan Raahen menneitä aikoja henkivässä tunnelmassa tai varaa visiitillesi moderni kaupunkiasunto, joka on melkein meren jäällä. Niin lähellä meri täällä alati on. Jos maaseudun rauha kutsuu sinua, varaa majoitus lumisten peltojen keskeltä ikiaikaisesta maalaismaisemasta. Valitse tarjonnasta juuri sinua ja matkaseuralaisiasi eniten puhutteleva vaihtoehto ja rentoudu.

Ravintoloissa nautit herkullista, lähiseudun tuotteista rakkaudella valmistettua ruokaa. Lounastarjontaa on erityisesti arkisin laidasta laitaan, muun muassa perinteisiin resepteihin nojaavaa kodikasta ruokaa Langin Kauppahuoneella ja oman keittiön kekseliäisyyttä henkivää buffettia Raahen Hovissa. Tsekkaa myös Hovin talvilomatarjoukset.

Hikeä saa pintaan liikunnan lisäksi tai sen sijaan saunomalla. Retkeilypäivän kruunaa saunominen koko perheellä esimerkiksi Kapteenin saunassa Langin Kauppahuoneen sisäpihalla. Iso-Kraaselin saaressa sauna lämpiää tilauksesta talvellakin – tietysti sää- ja keliolot huomioiden.

Tsekkaa lisävinkkejä talviseen liikuntaan ja ulkoiluun

Jos tarvitset vielä vähän lisäinnostusta ulkoiluun, sitä löydät luontopolkuihin ja meren jäällä liikkumiseen keskittyvistä artikkeleista. Hiihtoinnostusta voit puolestaan metsästää tutustumalla alueemme latukarttoihin: Raahen latukarttaSiikajoen latukartta ja Pyhäjoen latukartta.

Seuraa ajankohtaisia tapahtumia ja päivityksiä Visit Raahe Facebookista ja virittäydy tunnelmaan Instagramissa @visitraahe ja #visitraahe.