Pilot's hut and historical daymark on Iso-Kraaseli island Raahe archipelago

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Iso-Kraaselin Saari ja Vierassatama

Iso-Kraaseli on toiseksi suurin Raahen saarista, pituutta sillä on noin 1,3 km ja leveyttä 600 m. Saari on saanut nimensä jo 1500-luvulla, jolloin harmaahylkeet (ruots. gråsäl) olivat tärkeitä saaliseläimiä. Iso-Kraaselin puinen tunnusmajakka pooki ja luotsitupa on rakennettu uudelleen vuonna 1852. Paikalla sijaitsi jo ennen nykyisiäkin rakennuksia tunnusmajakka ja luotsitupa, jotka luotsilaitos lunasti haltuunsa vuonna 1848. Luotsiasema toimi saarella vuoteen 1964 saakka. Iso-Kraaselissa on 2,3 km pituinen luontopolku, jonka varrella on 15 opastaulua, jotka kertovat saaren linnuista ja kasveista. Kesäisin saaressa laiduntaa lampaita, jotka pitävät huolta luonnosta.

Iso-Kraaselissa on edustavia maankohoamisrannikon lehti-, havu- ja sekapuustopensaikkoja ja metsiä. Saaressa on edustavia merenrantaniittyjä, runsaslajisia kuivia ja tuoreita niittyjä sekä vaihettumis- ja rantasoita (vaihettumis- ja rantasuot ovat turvetta muodostavia kasviyhdyskuntia). Siellä on myös edustavuudeltaan erinomainen kluuvijärvi. Luontopolun varrella patikoijaa tervehtii käärmekuusi ja vanha, erikoisen suuri mänty.
Saaressa voi myös majoittua historiallisessa luotsituvassa, jossa kaksi 2-hengen ja yksi 6-hengen huone. Käytettävissä on myös kaksi vanhaa kunnostettua purjevajaa, joissa 2 vuodepaikkaa / vaja. Majoitusta saaressa välittää MeriRaahe.

ISO-KRAASELIN SAARI
Sijainti 64°40,8', 24°24,4'
Merikarttasarja: G
Merikartta: 839
Satamanumero: 1864

Pier at Iso-Kraaseli island Raahe archipelago
Yoga trip to Iso-Kraaseli island Raahe archipelago
On nature trail on Iso-Kraaseli island Raahe archipelago
Hostorical daymark and sheds on Iso-Kraaseli island Raahe archipelago
Ulkokeittiö ja käyntiportaat rannasta Luotsituvalle Iso-Kraaselin saaressa Raahen saaristossa
Pilot's hut and historical daymark on Iso-Kraaseli island Raahe archipelago
Visit Raahe
Rantakatu 5 d
92100 Raahe
matkailuatraahe.fi