Rakastu Raahen seutuun | Visit Raahe
A couple with snowshoes in Siikajoki on the frozen bog landscapes.

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

– romanttisen alueen tunnelmat lumoavat talvellakin

Suomen länsirannikolla Pohjanlahden syleilyssä sijaitseva idyllinen Raahen seutu - Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki houkuttelevat matkailijoita vastustamattomalla sekoituksellaan historiaa, luontoa ja korvaamatonta romanttista vetovoimaa. 

Matkailijat, jotka saapuvat tänne, lumoutuvat kaupungin historiallisesta viehätyksestä, maisemien kauneudesta, sekä matkailutoimijoiden palveluista ja rauhallisesta ilmapiiristä, joka tuntuu olevan suunniteltu rakastavaisille. Pimenevät illat ja vähenevät voimat kutsuvat isompien kaupunkien hälinästä seesteiselle Raahen seudulle, jossa viettää rauhassa kahdenkeskistä laatuaikaa. 

Tervetuloa siis romanttiselle Raahen seudulle, missä historia kuiskii kivikatuja pitkin, luonnon kauneus säestää jokaista askelta ja kynttilät luovat lämminhenkistä tunnelmaa.

Aika taaksepäin: Raahen historiallinen sydän

Raahe perustettiin vuonna 1649 Suomen kenraalikuvernöörin Per Brahe nuoremman toimesta. Astuminen Raahen vanhaan kaupunkiin on kuin aikamatka. 1800 -luvulta säilyneet puutalot ja kivikadut kuljettavat sinut menneeseen aikaan, jossa elämän tahti oli hitaampi ja yksinkertaisempi.

Wanhan Raahen keskipisteenä on Pekkatori, joka on rakennettu italialaiseen renessanssityyliin Suomen toiseksi umpikulmaiseksi toriksi. Torilta rantaan päin kulkiessasi tulet Soveliuksen talolle, jossa rakkaus roihusi. Raahen matkailuoppaat kertovat kuinka Soveliuksen talossa asuva Johan Sovelius ja vastapäisessä talossa asuva Catharina Freitag rakastuivat toisiinsa, mutta eivät koskaan saaneet kuninkaalta lupaa mennä toistensa kanssa naimisiin, koska olivat serkuksia. He pysyivät kuitenkin uskollisina toisilleen elämänsä loppuun asti ja joka ilta ennen nukkumaan menoa osoittivat sen toisilleen sytyttämällä ikkunalle kynttilät palavan rakkautensa osoitukseksi. 

Kävely käsi kädessä 

Yksi parhaista tavoista imeä itseensä kaupungin romanttista tunnelmaa on kävellä leppoisasti vanhan kaupungin kapeilla kaduilla, käsi kädessä rakkaasi kanssa. Ihaile kauniisti Raahe koirin koristeltuja puutaloja ja pysähdy viihtyisään kahvilaan nauttimaan kupillinen kahvia tällä viehättävällä alueella. Voit myös kävellä vanhan kaupungin ja Pitkänkarin yhdistävälle huokausten sillalle ja kuvitella kuinka joutsenparit liukuvat taas kesällä Kauneuskanavassa majesteetillisesti ja laskea siltaan kiinnitetyt lukot, joilla monet parit ovat lukinneet rakkautensa siltaan ikiajoiksi. Venetsialaisittain nimetyn sillan tarinan takana on kaupunkilaisten poikien ja opettajaseminaarissa opiskelevien tyttöjen haikeat saattoreissut.

Romanssi jäällä

Romanttisella Raahen alueella on henkeäsalpaava saaristo, joka houkuttelee talviseen aikaan tutkimaan sen piilossa olevia poukamia ja karuja kallioita hiihtäen ja kävelyretkillä. Pakkaa mukaan eväät ja kovempaa vauhtia kaivatessasi lähde rekiretkelle tutkimaan saariston rauhaa. 

Merenrantaloma 

Raahen seudun rannat, kuten Siikajoen Varessäikän ranta, tarjoavat idylliset puitteet romanttiselle päivälle meren äärellä. Olipa se sitten rusettiluistelua jäällä tai kävelyä rannalla käsi kädessä, nämä rannat tarjoavat täydellisen taustan romanttiselle pakopaikalle myös talvisin. Mikä olisikaan somempaa kuin olla yhdessä talvisella piknikillä, maistella termospullosta kuumaa kaakaota ja ihailla auringonlaskua sylikkäin omassa rauhassa? 

Herkulliset ateriat

Ei romanttista lomaa ole ilman herkullisen ruoan nauttimista viehättävässä ympäristössä, ja Raahe tarjoaa monipuolisia ruokailuvaihtoehtoja. Olitpa sitten suomalaisen perinteen tai kansainvälisen keittiön ystävä, löydät sen täältä.

Rakkauden poluilla 

Jos sinä ja kumppanisi rakastatte ulkoilmaelämää, romanttinen Raahe tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia. Tutustu alueen metsäluontoon polkuja pitkin tai lähde pyöräilemään ja löydä piilotettuja aarteita.
Seudulla risteilevät luontopolut ja retkeilyreitistöt tarjoavat täydelliset puitteet retkelle. Rauhalliset metsät ja satunnaiset eläinkohtaamiset luovat yhteyden luontoon ja toisiinne. 

Kodikkaassa majoituksessa rakkaus kukoistaa

Upotaksesi täysin romanttisen Raaheen lumoavaan viehätykseen harkitse yöpymistä alueen kodikkaissa majoituspaikoissa. Lumoavista vierastaloista, kaupunki- ja boutique-hotelleista löydät täydellisen paikan vetäytyä rakkaasi kanssa omaan kuplaanne.

Jotkut majoituspaikoista tarjoavat yksityisiä saunoja, joissa voitte rentoutua yhdessä päivän seikkailujen jälkeen. Raikkaan meri-ilman ja saunan rauhoittavan lämmön yhdistelmä luo intiimin ja rentouttavan kokemuksen.

Talven tapahtumat täynnä rakkauden juhlaa

Jos olet onnekas ja vierailet Raahessa jonakin sen festivaaleista tai tapahtumista, saat lomaasi ekstra-annoksen paikallisuutta. Seudulla järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia ympäri vuoden, musiikkifestivaaleista historiallisiin esityksiin. Joulukauden alkua on juhlittu perinteisesti ilotulituksin ja erilaisin ohjelmin, sekä upeilla konserteilla Tapahtumatalo Raahen tiloissa. Joulukuussa suosittu Wanhan Raahen Joulukalenteri luo taianomaiset raamit yhdessäololle. Soveliuksen talon Porvariskodin joulu 9.-17.12. tarjoaa hyvät puitteet yhteisen joulun ja yhdessä asumisen suunnitteluun. Pyhäjoella tunnelmoidaan Annalan Joulu -tapahtumassa 1.12. 

Rakkaustarina Raahessa

Romanttinen Raahe ei ehkä ole kartan tunnetuin kohde, mutta sen hiljainen kauneus ja historiallinen viehätys tekevät siitä kätketyn aarteen niille, jotka etsivät romanttista irtiottoa. Olitpa sitten kävelemässä vanhassa kaupungissa, nauttimassa saariston luonnonkauneudesta tai herkuttelemassa yhteisellä aterialla, Raahen seutu tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia luoda ikimuistoisia hetkiä rakkaasi kanssa. Katso inspiraatioksi video ja suunnittele vierailusi tähän lumoavaan Suomen kulmaan, jossa jokainen hetki muuttuu omaksi rakkaustarinaksesi.