Hyppää pääsisältöön
Etusivu

Tekstikoko

-A A +A
Vaihda kontrasti

Info

  • Yhteystiedot
  • Raahen seutu
  • Matkailuneuvonta
  • Matkailutoimijat
  • Matkailun kehittäminen
  • Media
  • Työ ja yrittäminen
  • Asuminen
  • Etusivu
  • INSPIROIDU
  • SUUNNITTELE MATKASI
    • Saapuminen
    • Majoitu
    • Syö & Juo
    • Ryhmät & kokoukset
    • Matkailuneuvonta
  • NÄE & KOE
    • Aktiviteetit
    • Käyntikohteet
    • Ostokset
    • Tapahtumat
 

Wanha Raahe

Talviasuun pukeutunut vanha kaupunki. Astu rauhan keskelle, anna ajatuksen lentää, se palaa kyllä. Kuva Raahen kaupunki
Locate

64.689972937866, 24.474864039836

Wanha Raahe

Wanha Raahe on yksi parhaiten säilyneitä 1800-luvun puukaupunkeja maassamme. Wanha Raahe ei ole museoalue, vaan elävä kaupunginosa, joka kertoo tarinaansa kaupungin rakentamisen ja asumisen vaiheista vuosisatojen takaa tähän päivään.

Tervetuloa aikamatkalle!

Lapinukon entisen kotakentän tienoille rakennettu kaupunki oli alkujaan vaatimaton. Vuonna 1659 piirretyn asemakartan, vanhimman Raahesta säilyneen kuvan mukaan, tuolloin kymmenvuotias kaupunki käsitti ainoastaan kymmenkunnan korttelia, joista useat olivat vain pieniä kaistaleita. Vain kaksi katua halkaisi pituussuunnan ja kolme leikkasi poikittain. Piirros osoittaa, että kaupunkia ympäröi niin kutsuttu tulliaita; tulliportteja oli kaksi: itäinen nykyisten Brahenkadun ja Reiponkadun risteyksen ulkopuolella ja eteläinen Pitkänkadun (nykyisen Kauppakadun) päässä suunnilleen nykyisen Koulukadun kohdalla. Kaupungin tuolloin jo vilkas satama oli pakkahuoneen, nykyisen Pakkahuoneen museon, rannassa. Rakennuspuusta ei ollut pulaa, kiveä saatiin mm. saariston luodoilta. Kreivi, kenraalikuvernööri Pietari Brahen, kuningatar Kristiinan käskystä perustama kaupunki kohosi kuin ”taikavoimalla”.

Raahen Rantakatua ensimmäisessä asemakartassa

Kaupunki rakentui regulariteetin eli renesanssin säännönmukaisen asemakaavaihanteen mukaisesti. Asuinrakennukset rakennettiin pitkittäin katua vasten ja sivu- ja ulkorakennukset, kuten kauppiaiden varastotilat, leivintupa eli pakaritupa, sauna, navetta, talli, vessan tehtävää toimittava huussi ja tunkiosuoja sekä erinäiset liiterit ja vajat rakennettiin tontin laidoille. Vähitellen näistä erillisrakennuksista kohosi kuin linnoituksen muurit tonttien ympärille. Raahelaisten kauppaporvarien suuret tonttikokonaisuudet sijaitsivat pääosin Pekkatorin tuntumassa ja pääkatujen varsilla. Vähittäiskauppaa käytiin ”tontilla” ja kadulle aukeavat puodit yleistyivät 1800-luvulla. Pysähdy täällä hetkeksi seuraamaan kaupungin elämää merelle tähyävän Pekka-patsaan seurana ja nauti kahvit ja paakelsit ihastuttavassa Langin Kauppahuoneen kahvilassa.

Kielletyn rakkauden ja räytymisen historia aukeaa Soveliuksen talolla.

Vanhin tähän päivään säilynyt asuinrakennus on Soveliuksen talo 1780-luvulta, jossa voi tänäänkin ihastella laivanvarustaja-kauppiasinteriöörimuseon tunnelmaa. Pihapiirissä sijaitsevassa Renkituvassa majoittuessasi voit aistia meren tuoksun ja vanhan kaupungin sielukkuuden. Rakkaudesta räytymisen tarinaan kuuluu kaksi jäsentä kaupungin mahtisuvuista. Muista pyytää tarina kerrottavaksi käynnilläsi.

Raahen keskikaupunki

Raahen historia on täynnä persoonallisuuksia, suuria mahtimiehiä, voimakkaita ja vaikuttavia naisia, maailman valtameriä kiertäneitä suolaveden marinoimia merimiehiä ja kapteeneja, pitseissään ja sameteissaan käyskenteleviä mamselleja ja fröökynöitä, kraatareita, kopparslaakareita ja seelinompelijoita.  Käsityöläisyys oli merenkulusta ja kaupankäynnistä vaurastuneessa kaupungissa arvostettu ja on jättänyt jälkensä myös katujen nimiin. Esimerkiksi Reiponkatu on saanut nimensä köydenpunojan, eli repslagaren mukaan. Katu on pitkä ja suora, mikä oli olennaista kun tehtiin isoihin laivoihin pitkiä ja paksuja köysiä. Tänään köydenpunoja Vestbergin talo tunnetaan Sofian talona, jossa toimi vielä 1980-luvulle asti erään Raahelaisen voimanaisen, Sofia Lybeckerin äidinperinnöllään 1843 perustama koulu vähävaraisille tytöille. Sofian talosta löydät tänään taiteilija Vuoren ateljee-gallerian. Lybeckerin opistossa koulutetaan edelleen ammattilaisia luoville aloille, joskin eri osoitteessa.

Salaisia puutarhoja katseilta suojassa.

Vanhan kaupungin eittämättä komeinta kattoa kantaa nykyinen Keskuskoulu Koulukadun mantereen puolipäässä. Saman kadun varrelta löydät Raahen Teatterin ja korttelin sisäpihalta intiimin kesäteatterin. Tarina kertoo että ennen teatteria ja sitä edeltävää Pelastusarmeijaa paikalla ollutta taloa ympäröi tyypillisen korkea, harmillisen umpinainen ja kertakaikkisen tiivis uteliailta katseilta suojaava lauta-aita, joka olisi piilottanut kauneimman puutarhan jossa kasvoi mitä ihmeellisempiä etelän hedelmiä. Myöhemmin tarunhohtoisen puutarhan sato paljastui ehken vaatimattomasti kirsikoiksi ja mansikoiksi.

Raahen pohjoistulli 1659 asemakartassa

Vaikka autolla ajaminen on Wanhassa Raahessa sallittu, parhaiten pääset sen kokemaan rauhallisella kävelyretkellä pitkin kapeita katuja. Kun kävelet kesäisessä vanhassa kaupungissa, voit portinpielusten välistä edelleen nähdä suuret sisäpihat ja niillä vanhaa aikaa henkiviä puutarhoja.

Ota opas - koet enemmän!

Yksi kesän suosituimmista ohjelmanumeroista on Raahen Matkailuoppaiden järjestämät opastetut teemalliset kierrokset. Nauti oppaiden kertomina tarinoista aikalaisista, kuninkaiden ja keisareiden visiiteistä, merikapteenien ja komerssien, maailmankävijöiden elämästä, arjesta nykyään, tavoista ja ihmisistä ennen ja tänään.

Raahen raatihuone vuoden 1659 asemakartassa
Raahen raatihuone 1659 asemakartassa

Joka vuosi jouluntulon jännitystä lievennetään Wanhan Raahen Joulukalenterin avulla. Tuolloin vanhan kaupunginosan asukkaat ja toimijat koristelevat ikkunansa jouluasuun. Ikkunat paljastetaan yksi kerrallaan joulukuun ensimmäisestä päivästä aina 24. saakka. Koko komeus on ihasteltavissa Loppiaiseen asti. Joulukalenteria pääsee seuraamaan myös Visit Raahen somessa ja Glopas ääniopassovelluksella.

Wanhaa Raahea voit kiertää Glopas-sovelluksen ohjaamana myös kesäaikaan. Glopas on ladattavissa IOS ja Android laitteisiin sovelluskaupasta.

Saaristo kaupungin sylissä.

Kivenheiton päästä vanhan kaupungin sydämestä, entisen sjömanshusin, nykyisen Pakkahuoneen museon laiturista pääset risteilylle palkittuun Raahen saaristoon. Osta jäätelö, istahda laiturille tai hengitä puhdasta meri-ilmaa, kuuntele iloisen kaupungin puheen juoksua, nauti virvokkeet vanhan pruutan eli ruiskuhuoneen seinien sisään rakennetun kahvila Ruiskuhuoneen aurinkoisella terassilla.

Raahen kirkkokatua 1870-luvulla
Raahen Kirkkokatua 1870-luvulla.
Kuva Kirjastovirma

Wanhan Raahen perintöä vaalitaan

Wanha Raahe säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea Raahen historiallisen vanhan kaupunginosan asuin- ja talousrakennusten kunnostamista ja ylläpitoa. Säätiö myöntää korjausavustuksia vanhan Raahen ruutukaava-alueella oleviin, valtakunnallisesti arvokkaisiin historiallisiin rakennuksiin. Säätiö järjestää myös koulutus- ja muita tilaisuuksia, joilla edistetään historiallisen vanhan kaupunginosan säilymistä. Myös sinä Wanhan Raahen sydänystävänä voit osallistua Wanhan Raahen säilymiseen lahjoittamalla säätiölle joko yksityishenkilönä, yrityksenä tai testamenttilahjoituksena. 

 

Lue lisää Raahen historiasta täältä
Liisa Männistö: Jugend-talon kaksi elämää
Pekka Kärki: Suomalainen historiallinen kaupunki

 

Kategoria: Koko perheellä, Suosittelemme, Käyntikohteet

Jaa tämä kohde:
  • Katso myös:

    Pakkahuoneen museo

    Pakkahuoneen museo meren rannalla
  • Katso myös:

    Soveliuksen talo

    Soveliuksen talon vihreän salin tunnelmaa
  • Katso myös:

    Langin Kauppahuone

    Langin Kauppahuoneen kahvilasali
  • Katso myös:

    Katariinan Kamari

    Katariinan kamari idyllisessä Wanhassa Raahessa meren rannalla
  • Katso myös:

    Opastetulle kierrokselle Raahen Matkailuoppaiden mukana

    Oppaan johdolla tutustumassa Wanhan Raahen tarinoihin
  • Katso myös:

    Digioppaasi Raahessa Glopas

 

Päivitetty

Pe, 25.11.2022 - 13:16

VisitRaahe

Siikajoen kunta   Visit Pyhäjoki  Rahen kaupunki  Pohjolan rengastie  Visit Finland

Matkailuneuvonta

Matkailuneuvonta palvelee sinua puhelimitse,
sähköpostilla ja somessa ma-pe 10-15.

matkailu [at] raahe.fi
www.visitraahe.fi
p. 044 439 3240

 

Jaa parhaat hetkesi

#visitraahe @visitraahe

 Visit Raahe Facebook  Instagram logo ja linkki Visit Raahe instaan   Visit Raahe YouTube
 
 

 

Sivukartta
Henkilötietojen käsittely
Saavutettavuusseloste
Mukaan Visit Raaheen
Yhteystiedot

 

Design by Adaptive Theme