Joulukuu 13. päivä Wanhan Raahen Joulukalenteri | Visit Raahe

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Joulukuu 13. päivä Wanhan Raahen Joulukalenteri

Rantakatu 33 Pakkahuoneen museo, ikkuna Rantakadun puolella

Purjelaivakaudella merimieshuoneen katolle nostettiin flaku merkiksi, että merimiesten paikat olivat auki. Ensimmäiselle matkalle lähteneet kävivät vannomassa valan raatihuoneessa.
wanhan raahen joulukalenteri

Joulukuu lähestyy puoltaväliä. Tonttujen kiireet lisääntyvät päivä päivältä. Työtunteja on turha laskea. Tonttu Tomera on hiipinyt pitkin iltaa varpahillaan Katinhännässä. Joulukuinen ilta on vaihtunut yöksi, kun hän haahuilee vielä Rantakadulla. Hän pysähtyy katsomaan Pakkahuoneen museon joulukalenteri-ikkunaa. Museo sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa, vuonna 1848 rakennetussa kaupungin tulli- ja pakkahuoneessa, jossa toimi aikoinaan myös merimieshuone.

Tonttu Tomera on keski-ikäinen. Eläkevuosiin on vielä aikaa satoja vuosia. Purjelaivakaudesta alkaen hän on vipeltänyt tonttuna Katinhännässä. Usein hän palaa ajatuksissaan uransa alkuvuosiin.

– Oli se niin komeaa, kun tähän merimieshuoneen katolle nostettiin flaku merkiksi, että merimiesten paikat olivat auki, hän muistelee. Silloin merimiehet ottivat pestin, joka kesti monta vuotta. Ensi reissun miehet kävivät vannomassa valan raatihuoneessa.

Tomera on tullut Kaisan ikkunan takaa. Tyttö sisarineen leikki huoneessaan tavarapaljouden keskellä. On nukkekoti, nukkeja, pehmoleluja, kirjoja, tablettikin. Sähköisessä muistikirjassa on Kaisan ja hänen sisarustensa lahjatoivomuslista.

Sähköinen muistikirja piippaa. Kirjastotonttu Taavetti on seurannut kirjaston asiakasvirtaa ja digikummi Tuisku teki muistikirjaan päivityksen Kaisan perheen kohdalle: ”Kirjalahjavihjeitä: perheenpäälle Tuomo Karsikas: Kalastaja, rouvalle Angelika Kipp: Paperikoristeita, Kaisalle Prinsessakirja, Raisalle Muumi-kirja ja Onnille Mustanaamion seikkaillut” Kirjastotonttu Taavetti osaa suositella sopivia kirjalahjoja jokaiselle. 

Tonttu Tomera muistaa elävästi, kun kirjaston toimitilat olivat tämän talon yläkerrassa. Lainaajan oli noustava korkeat portaat toiseen kerrokseen. Siellä hän kohtasi kirjastonhoitajan, joka piti erityisen tarkkaa huolta kirjoista. Köyhinä aikoina lainakirjakin oli joululahja.

- Niinhän se on, että lahjatoiveita toteutettaessa on perheen tulotaso otettava huomioon, sen tietää ja tunnustaa tonttu Tomera. Mitä siitäkin tulisi, jos Kaisa saisi vain yhden paketin ja se sisältäisi kompiaisia. Sellainen ei käy laatuun, vaikka kompiaiset olisivat Fazerin parhaita.

Tonttu Tomera tietää, että monien mielestä joulun sanoma hukkuu markkinahumuun. Surullisinta kulutusjuhlassa on se, että joulun perimmäinen ajatus pääsee unohtumaan. 

- Kyllä asiat oli ennen paremmin. Nyt on pärjättävä yksin ja merkittävä havainnot sähköiseen muistikirjaan, Tomera huokaa raskaasti. Hän on surullinen, että tonttu Vähätomera siirrettiin varhaiseläkkeelle vain 700-vuotiaana. Kyllä asiat oli ennen paremmin. Vai oliko?

Viime syksynä eräänä perjantai-iltana tonttu Tomera sattui hiipimään Kruununmakasiinin ohi ja sai todistaa mukavan tapahtuman, kun Pakkahuoneen museolla lymyilevä tullisyökäri Leevi Lymy kipaisi kahvittelemaan Kruununmakasiinin förvalttarin Arvo Latauksen luo, olihan kyseessä merkittävä päivä kun museo täytti 160 vuotta ja Kruununmakasiinikin sai täydet 10 vuotta museotaivaltaan täyteen. 

Piskettien mutustelun ja kahvin siemailun lomassa tonttukollegat vaihtoivat kuulumisiaan ja kovin olivat ilahtuneita siitä, että museoissa tapahtuu monenlaista. Yli satavuotisen museokokemuksen rikastama Leevi myös antoi Arvolle kullanarvoisia neuvoja museotonttuuden menestyksekkääseen hoitamiseen jatkossakin, eihän ole kyse mistään mitättömästä pikkupestistä vaan vastuullisesta tarkkailijan tehtävästä sekä arvokkaiden museokokoelmien vaalimisesta. 

Viemisinä Leevillä oli mukanaan mitäpäs muutakaan kuin aimo kasa nappeja, ovathan ne Arvolla aina hukassa.

- On se aina mielenkiintoista seurata tonttukollegoiden puuhia. Jokaisella meillä on oma tärkeä tehtävämme, hän havahtuu aatoksistaan, kun sähköinen muistikirja piippaa ja nuori tonttukokelas Touho piipahtaa Pakkahuoneen museon nurkalle ja tekee päivityksen: ”Lahjavihje: Museokortti kaikille raahelaisille”. 

- Ei huono. Ei huono, myhäilee tonttu Tomera ja hiipii varahillaan kohti Katinhäntää.

Lisätietoja

Raahen Museo

Museon Facebook 22.10.2022

 

Takaisin Wanhan Raahen Joulukalenteri etusivulle