Joulukuu 16. päivä Wanhan Raahen Joulukalenteri | Visit Raahe

Jaa parhaat hetkesi #visitraahe @visitraahe

Joulukuu 16. päivä Wanhan Raahen Joulukalenteri

Rantakatu 7 A ent. Seminaarin alue

Raahen seminaari aloitti vuonna 1896. Avajaisista ilmoitettiin kaupungin ilmoitustaululla, sillä Raahessa ei ilmestynyt sanomalehteä. Oululaisessa Kaiku-lehdessä oli ilmoitus.

Raahen seminaari aloitti työskentelynsä 22.8.1896. Avajaisista ilmoitettiin kaupungin ilmoitustaululla, sillä Raahessa ei ollut tuolloin vielä omaa sanomalehteä. Oululaisessa Kaiku-lehdessä uudesta seminaarista oli kuitenkin uutinen ja ilmoitus.

Koulu sai aluksi vuokratuksi opetustilat Frans Lindbergin omistamasta talosta. Opintonsa aloitti ensimmäisenä toimintavuotena 36 oppilasta, joita kutsuttiin esikoisiksi. Yksi heistä oli 23-vuotias Anna Enckell, joka loi maineikkaan uran sekä koulumaailmassa että järjestöelämässä. Hän toimi muun muassa Suomen Naisliiton puheenjohtajana. Hän osallistui kahden oppikirjan tekemiseen ja suomensi useita englanninkielisiä nuortenkirjoja.

Uuden seminaarirakennuksen rakennustyöt aloitettiin syksyllä 1897 ja seuraavan lukuvuoden aikana valmistuivat seminaarin päärakennus, johtajan ja vahtimestarin asunnot sekä sauna- ja pesutuparakennus. Vuonna 1955 otettiin käyttöön uusi harjoituskoulu.

Toiminta alkoi neliluokkaisena kansakoulupohjaisena naisseminaarina. Vuonna 1916 siirryttiin viisiluokkaiseksi. Seminaarissa oli vuodesta 1951 alkaen myös miesoppilaita. Seminaarissa järjestettiin myös lyhennettyä opettajanvalmistusta. Poikkeuskoulutukseen osallistuneita kutsuttiin hospitanteiksi.

Alkuaikoina seminaarilaisten vastaanotto ei ollut Raahessa joka taholla miellyttävä. Tulevia kansakoulunopettajia ei arvostettu kovinkaan korkealle. Raahe oli rannikkokaupunkina vahvasti ruotsinkielinen ja säätyläisperheiden lapset kävivät ruotsinkielistä koulua ja jatkoivat usein opintojaan Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa. 

Arvostuksen puute näkyi muun muassa asuntojen saatavuudessa. Eräskin raahelainen huokasi: ”Pitääkö minunkin, joka olen huoneissani pitänyt ihmisten lapsia, ruveta pitämään seminaarilaisia.” Jokainen itseään arvostava raahelainen otti mieluummin kotiinsa asumaan hienon kauppakoululaisen kuin vaatimattoman seminaarilaisen. 

Ajan oloon asenteet muuttuivat myönteisiksi ja semiskat ottivat paikkansa Raahen katukuvassa ja omalla toiminnallaan mursivat ennakkoluuloja. Lopulta Raahessa saivat kävellä keskellä katua vain semiskat ja lehmät, koska molemmat olivat tärkeitä raahelaisille.

Seminaarista tekuun

Seminaarin toiminta loppui 29. toukokuuta 1971. Seminaarirakennuksiin sijoitettiin Raahen tietokonealan oppilaitos, joka aloitti toimintansa vuonna 1972. Oppilaitos säilyi itsenäisenä vuoteen 1997 saakka, jolloin siitä tuli Oulun seudun ammattikorkeakoulun tekniikan alan yksikkö.

Nykyisin kampusalueella toimii muun muassa Raahen kaupunkikehittäminen ja näkyvyysyksikkö.

Joulukalenteri-ikkunan koristelusta vastasivat Tapahtumatuotanto ja Pohde.

Lisätietoja

Tuikkuja ja kynttilöitä – muistoja Raahen seminaarista vuosilta 1896-1971

Raahe kehittämishankkeet

 

Takaisn Wanhan Raahen Joulukalenteri etusivulle